lt_logo.gif (3915 bytes)

Fredag 12 November 2004

eija-vaver.jpg (36477 bytes)
Eija Koivumaa har hittat många av sina kunder på nätet. På Internet säljer hon
sina textilhantverk i stora världen.
FOTO: HÅkan Degselius

Eija erövrar världen tack vare Internet


ÖVERHOGDAL LT
Från Överhogdal går Eija Koivumaas alster ut över hela världen.
- Internet är lösningen, menar hon.

 Eija Koivumaa startade upp som egen företagare för fem år sedan. Då cyklade hon den 15 km långa sträckan mellan Överhogdal och Ytterhogdal. Allt för att lära sig mer om företagarlivet under en två veckor lång starta eget kurs. Numera är hon en etablerad tillverkare av textila konsthantverk med många olika produkter till försäljning. Men en sak går lika bra nu som för fem år sedan.

- Gardiner med överhogdalstapeten är fortfarande i ropet, berättar Eija som gör det mesta när det gäller textiler.
   
Från Lovikkavantar till avancerade dubbelvävar. Uppslag till vad hon ska tillverka får hon från kunder som kontaktar henne för att ge idéer.
   
- Man vill hitta på nya grejer som kan slå, fortsätter Eija som har sitt största problem med att hinna producera i den mängd hon önskar.
   
Tillverkning och försäljning sker i hemmet och i den lilla hantverkstugan. Under sommarhalvåret tittar nyfikna turister in för att titta vad hon har att erbjuda. Besökarna kommer från stora delar av landet och även utanför Norden. Men under senhösten och under vintern minskar trafiken genom Överhogdal. Därför har hon en egen hemsida där man kan beställa. Hemsidan finns med svensk, finsk och även en engelsk version.
   
- Jag säljer genom Internet och det är räddningen på vintern, säger Eija som fått hjälp av sambon Anders med att göra hemsidan.
   
- De på Internet kommer mest nerifrån. I Malmö och Lund har jag de största kunderna.
   
- Men jag även fått förfrågningar från England, menar Eija Koivumaa avslutningsvis.

Håkan Degselius

www.ltz.se